Здійснено перший крок до втілення проєкту ВГБ. Підписано Меморандум про співпрацю.

Жителів Рівненщини залучатимуть до розподілу коштів державного бюджету.

Це стане можливо завдяки впровадженню проєкту «Всеукраїнський громадський бюджет» у Рівненській області.

Першим кроком втілення проєкту стало підписання Меморандуму про співпрацю між головою Рівненської ОДА Віталієм Ковалем та громадськими організаціями «Форум розвитку громадянського суспільства» і «Соціал буст».

Впровадження ініціативи передбачає, що кожен мешканець області, віком від 18 років, має можливість на електронну платформу подати власну пропозицію щодо розвитку краю. Онлайн майданчик має безпечні інструменти авторизації, обчислює голоси і дозволяє максимально захистити процес від фальшування результатів. Впровадження найкращої ініціативи, визначеної шляхом голосування всіх охочих, фінансуватиметься за рахунок коштів громадського бюджету.

Цьогоріч на реалізацію даного конкурсу виділено 2,6 млн грн у рамках фінансування Державного фонду регіонального розвитку.

«Дякую партнерам за можливість поліпшувати державні сервіси. Для області – це важливий крок. Адже «Всеукраїнський громадський бюджет» відкритий, побудований на рівних умовах та на засадах прозорості. Це крок, який наближає нас до європейських правил публічного адміністрування. Мрія нашої команди – щоби якомога менша роль чиновників була у розподілі громадського бюджету, а також пріоритетів щодо діяльності області. Важливо, що ми можемо комунікувати з ініціаторами проєктів через такі платформи», - зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. 

За словами директора обласного департаменту економічного розвитку і торгівлі Костянтина Мокляка, облдержадміністрація вже відпрацювала механізми реалізації впровадження даного проєкту на Рівненщині. Зокрема, вже підготовлено розпорядження щодо процедури впровадження ініціативи. Сьогодні підписали меморандум про співпрацю. Також ГО «Форум розвитку громадянського суспільства» в рамках проєкту ПРООН, знайшла можливість на два роки надати безкоштовно Рівненській ОДА платформу для голосування.

Активні мешканці області вже можуть готувати свої ідеї для участі у конкурсі, який стартує з вересня. Про офіційне оголошення початку прийому проєктів на Всеукраїнський громадський бюджет та деталі конкурсу громадськість буде поінформовано додатково.